L- Karnitin

Karnitin; vücutta lizin ve metionin bileşenlerinin yardımıyla doğal yollarla üretilen, bir çeşit amino asit olarak kategorilendirilen bir bileşiktir. Birbirlerinin izomerleri olan D – karnitin ve L – karnitin olmak üzere iki farklı formda bulunur. Vücutta aktif olarak üretilen ve depolanan form, l – karnitin’dir. Böbrekler ve karaciğerde üretilmesinin ardından vücudu hemen hemen her yerine dağılan bu bileşik, önemli bir kısmı kaslarda olmak üzere vücudun birçok yerinde depolanır. Vücut, bazı genetik bozukluklara sahip bireyler ve prematüre bebekler gibi gelişim problemleri olan bir grup dışında herkeste yeterli miktarda l – carnitine üretebilir. Ancak yoğun olarak antrenman yapan sporcular gibi vücudundaki karnitini diğer insanlara kıyasla daha fazla harcayan kişiler, bu eksikliği gidermek için destek alabilir.

L – carnitine tüketimi için iki temel kaynak vardır; bazı hayvansal besinler ve gıda takviyeleri. Et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünleri; karnitin bakımından zengin gıdalardır. Başlıca l – karnitin içeren besinler; dana biftek, süt, morina balığı, tavuk göğsü, peynir, tam buğday ekmeği, dondurma ve kuşkonmazdır. Özellikle et ürünlerinde etin rengi ne kadar kırmızı ise karnitin oranının o kadar fazla olduğunu söylemek mümkündür.

Düzenli olarak hayvansal gıdaları tüketenler vücutlarına günde ortalama 60 – 180 gram aralığında karnitin alırlar. Ancak yalnızca bitkisel besinlerle beslenen vegan ve vejetaryenler, yeterli miktarda alamadıkları bu besin kaynağını takviyelerle yoluyla vücutlarına kazandırmak durumundadır. Özellikle spor yapanların vücudunda yakıt olarak çalışan bu besine önemli oranda ihtiyaçları vardır. Bu nedenle üretilen l – carnitine takviyeleri, hem hayvansal gıdalarla beslenmeyenlerin hem de spor yaparken yüksek miktarda enerji harcayanların ihtiyacına çözüm olan ürünlerdir.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.
×

 

Merhaba!

WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki kişilerden birine tıklayın.

× Canlı Destek